Vannet i Hersjøen (Ullensaker) har vært tydelig grønnfarget av alger mm. i sommer, og situasjonen er fulgt nøye opp av myndighetene.
I juli og august har det vært en tydelig algeoppblomstring i Hersjøen. Situasjonen er fulgt opp av Ullensaker kommune, Miljørettet helsevern – Øvre Romerike og Vannområdet Hurdalsvassdraget/Vorma med ekstra befaringer og ekstra prøver. Det er særlig enkelte cyanobakterier som krever oppfølging, fordi de kan produsere giftstoffer som kan være problematiske.
Resultatene viste en totalbiomasse av cyanobakterien Anabaena crassa/Anabaena flos-aqua på 7,3 mg/l i juli som den høyeste verdien, før mengden avtok igjen i august. For sikkerhets skyld ble det også tatt en vannprøve som ble analysert for giftstoffet microcystin. Analysene fra denne viste heldigvis at det ikke ble påvist microcystin i selve vannmassene (< 2,0 µg/liter).
Men selv om vannprøven ikke inneholdt microcystin, så vil alger/cyanobakterier av og til danne lokale «flytematter» på innsjøen. Der blir konsentrasjonen vesentlig høyere enn i selve vannmassene. Så dersom det igjen skulle bli en betydelig algeoppblomstring, vil vi – for å være helt sikker – oppfordre innbyggerne om å passe på at vann fra Hersjøen ikke svelges av badende, av beitedyr eller av hunder som drikker vannet, eller bader og slikker pelsen. Det er når vannet er synlig grønnfarget at det er grunn til å være påpasselig, og særlig i de periodene som det dannes flytende matter av døde alger/bakterier på vannoverflaten.
Det er grunn til å tro at den sterke og vedvarende varmen sommeren 2018 medvirket til algeoppblomstringen. Den løpende vannkvalitetsovervåkingen av Hersjøen som pågår, tyder på at Hersjøen gradvis blir litt renere år for år, som et resultat av diverse oppryddinger over tid. Så med mindre det igjen blir ekstraordinært varmt, er forventingen at sannsynligheten for denne type algeoppblomstring avtar over tid. Målinger av tarmbakterier i Hersjøen har de siste årene forøvrig vist svært gode resultater (lave verdier).
Mer informasjon om historiske belastinger til Hersjøen kan leses her, om cyanobakteriene i Hersjøen her, generelt om cyanobakterier her, om fjorårets overvåkingsresultater her. Årets tilstand skal beskrives/oppsummeres i overvåkingsrapporten for 2018 som legges ut på huvo.no i april 2019.