Hersjøen er nå grundig kartlagt for å få en oversikt over hvilke typer cyanobakterier (blågrønnalger) som finnes og mengdene gjennom sesongen. Det er også gjort vurderinger i forhold til bruken av vannet. I 2017 var bakterienivåene så lave at det ikke var problematisk, men innsjøen må fortsatt overvåkes.
Det har tidligere vært betydelige algeoppblomstringer i Hersjøen. I 2016 ble det gjennomført sediment-undersøkelser for å kartlegge naturtilstanden og historiske nivåer av næringsstoffer. Den rapporten (lenke) viste at det knapt nok var cyanobakterier til stede før eutrofieringsproblemene begynte på 1950-tallet, men at det var meget høye verdier i perioden 2000-2010. Pga. de høye verdiene ble en grundigere kartlegging gjennomført i perioden april-oktober 2017. I Hersjøen ble det påvist to arter som kan produsere giftstoffer. Arten Aphanizomenon flos-aquae ble påvist, men i svært beskjedne mengder. Arten Anabaena cf. flos-aquae ble påvist i noe større mengder, særlig i siste halvdel av juli. Det ble derfor også målt mengden av giftstoffet microcystin i Hersjøen. På det høyeste nivået var mengden giftstoff langt under de grenseverdiene som er satt. Verdien var mindre enn 0,1 mikrogram/liter. Den strengeste grensen er satt for drikkevann (av Verdens Helseorganisasjon) på 1 mikrogram/liter. For annen bruk (f.eks. bading) opereres det med: under 10 mikrogram/liter gir lav risiko for helserelaterte problemer, 10-20 moderat og over 20 høy risiko.
Hersjøen vil bli overvåket videre, men i redusert omfang. Dersom Ullensaker kommune, Miljørettet helsevern på Øvre Romerike eller Huvo skulle få melding om sterkt grønnfarget vann og siktedyp på under en meter, vil det vurderes å ta ytterligere prøver for å vurdere eventuelle restriksjoner i bruken av vannet. Det skal for øvrig mye til før nivåene av cyanobakterier i Hersjøen igjen blir så høye at det blir problematisk. Men det kan ikke utelukkes, særlig fordi Anabaena danner hvilesporer som lett kan vokse kraftig dersom forholdene er til stede. Det jobbes videre med å begrense næringsstofftilførselene til sjøen. Rapporten fra Faun Naturforvaltning kan lastes ned her.