En nylig utført undersøkelse viser at NOx-utslippene fra fly har liten innvirkning på bakkenivå, men at avisingsvæsken vil kunne påvirke overflatespenningen i innsjøene.
I 2012 ble det i referansegruppemøtet i Huvo reist spørsmål om bl.a. hvilken effekt flytrafikken på Gardermoen har på overflatespenningen i innsjøene og vassdragene rundt innsjøen. Det spørsmålet ble løftet videre via Akershus fylkeskommune til Miljødirektoratet (KLIF den gangen), som tok det videre inn i sin vurdering av revidert overvåkingsprogram for Oslo Lufthavn AS (OSL).
Norsk institutt for luftforskning har, i samarbeid med Norsk institutt for vannforskning og Mycoteam nå gjennomført luftkvalitetsberegninger for Oslo Lufthavn. Beregninger viser at de største NOX-utslippene kommer fra fly i «take-off»- modus og landingsmodus, men disse utslippene har liten innvirkning på konsentrasjonene i bakkenivå. De høyeste konsentrasjonene av NO2 forekommer inne på flyplassen og er av samme størrelse som i sentrum av middelstore norske byområder. Det største konsentrasjonsbidraget kommer fra flyene. Konsentrasjonen av partikler er i høy grad bestemt av bakgrunnskonsentrasjonen, ikke lokale utslipp fra flyplassen. Forekomst av lukt rundt flyplassen kan forklares ved utslipp av hydrokarboner, der det største utslippet kommer fra fly i taxi-modus. Forekomst av sverting på husfasader er undersøkt, og skyldes hovedsakelig svertesopp.
Særlig er en mulig påvirkning av endret (nedsatt) overflatespenning på mygglarver og andre organismer som lever på vannoverflater nå blitt gjennomgått. Gjennomgangen viste at den mest sannsynlige påvirkningen fra flyplassens virksomhet på overflatespenning i ferskvann i nærområdet, er tilførsel av glykol fra avisningsvæske, ikke NOx eller sotutslippene fra selve flyene.
OSL har fulgt opp videre med å overvåke Aurtjern og Danielsetertjern som referansesjøer. De skal prøvetas i mai og september årlig. Prøvene analyseres for avisingskjemikalier, olje, tungmetaller, florerte forbindelser og generelle vannparametere. Hensikten med prøvetakingen er å avdekke eventuelle avvik fra grenseverdiene i utslippstillatelsen og å kartlegge økologisk og kjemisk tilstand i vannforekomstene i henhold til vannforskriftens bestemmelser.
Rapporten fra luftforurensingen kan lastes ned her (se særlig kap. 5.2, 5.3 og 6 i rapporten). Mer informasjon om OSL sitt overvåkingsprogram kan lastes ned her.