Økologisk tilstand for vannvegetasjonen i Hurdalssjøen er vurdert som god både i forhold til eutrofiering og vannstandsregulering.
Regulering til vannkraftsformål utgjør den viktigste påvirkningen av Hurdalssjøen. Det er ønskelig å vite hvilken effekt som reguleringen, på inntil 3,6 meter, har på innsjøens økologi. Det gjøres derfor undersøkelser både i forhold til vannplanter og fisk etter vannforskriftens krav.
Undersøkelsen på vannplanter er nå ferdig. Resultatene viste god økologisk tilstand både i forhold til reguleringen og eutrofiering (mengden næringsstoffet).
Selv om antall arter var som forventet kan nok mengden av enkelte være påvirket av reguleringen. Hvit og gul nøkkerose finnes eksempelvis stort sett bare der det finnes vann også når innsjøen er nedtappet. Øvre og nedre dybdegrenser for stivt brasmegras bestemmes av hhv. vannstandsvariasjon over året og lysforholdene i innsjøen. Midlere vinternedtapping de ti siste årene ble for øvrig beregnet til 2,8 m, dvs. innsjøen har ikke vært tappet helt ned. Dette er sannsynligvis en viktig årsak til at vannvegetasjonen har god tilstand. Tappingen er også bestemmende for hvor langt opp enkelte arter kan forekomme, og for å opprettholde livskraftige bestander bør tappingen ikke økes nevneverdig. Høyeste vannstand om sommeren har periodevis vært over HRV. Det er viktig å holde vannstanden forholdsvis stabil utover sommeren.
Rapporten kan lastes ned her. Tilsvarende rapport for fiskesamfunnet blir ferdig i august.
Undersøkelsen har vært gjennomført som et samarbeid mellom Glommens og Laagens Brukseierforening, Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Vannregionmyndigheten for Glomma, Akershus fylkeskommune og blant annet kommunene Hurdal, Eidsvoll og Nannestad gjennom Vannområdet Hurdalsvassdraget/Vorma. Hurdalssjøen Fiskeadministrasjon har gitt god hjelp inn i prosjektet.