Innsjøer og elver som det er grunn til å tro har så dårlig vannkvalitet at målene i Vannforskriften ikke vil oppfylles, skal kartlegges vitenskapelig. Dette arbeidet startet opp i oktober.
Som en del av den innledende ”helsesjekken” for vassdragene inngår en vurdering av hvorvidt dagens miljøtilstand, sammen med forventet utvikling, vil medføre at de enkelte vannforekomstene vil inneha miljømålet i år 2021, eller ikke.
Der det er grunn til å tro at vannkvaliteten er for dårlig, eller det ikke foreligger tilstrekkelig kunnskaper til å fastsette en forventet tilstand, skal det gjennomføres nøyere undersøkelser. Klassifisering er en vitenskapelig fasetting av et vassdrags miljøtilstand.
For å fastsette miljøtilstanden, og eventuelt avvik fra naturtilstanden, benyttes biologiske undersøkelser. De artene og de mengdene som finnes i et vassdrag, angir summen av belastning over tid. Det brukes kvalitetselementer som planteplankton, begroingsalger, bunndyr, karplanter og fisk. I tillegg tas vannkjemiske undersøkelser.
Høsten 2011 undersøkes bunndyr og vannkjemien i følgende vannforekomster; Nessa med tilløpselver, Stensbyelva, Nordfløyta/Holtåa og Holsjøvassdraget med tilløpsbekker. Pga. flom i vassdragene i høst, måtte undersøkelsene av begroingsalger vente til neste år. Undersøkelsen gjennomføres av Norsk institutt for vannforskning, på oppdrag for vannområdetutvalget. I 2012 skal alle aktuelle vannforekomster klassifiseres. For mer informasjon, se gjerne fanen ”Miljømål” og ”Miljøtilstanden”.