I noen vann i Sørøst-Norge er det påvist så høye verdier av metylkvikksølv at det anbefales kostholdsrestriksjoner på fisk. Hvorvidt dette er aktuelt eller ikke for innsjøer som drenerer til Hurdalssjøen og Vorma sjekkes nå nøyere.
Den sure nedbøren som vi har fått fra Mellom-Europa gjennom flere tiår, inneholdt også små mengder av metallet kvikksølv. Kvikksølvrester kan, under visse omstendigheter, lekke ut i vassdragene tas opp av fisk og være giftig selv i små mengder. For å være sikre på at dette ikke utgjør noe problem for oss mennesker, gjennomføres det nå en kartlegging av fisk i et utvalg innsjøer i Hurdal, Eidsvoll og på Romeriksåsene.
Hurdal JFF valgte å samle inn fisk fra Fjellsjøen og Heggtjenn og Eidsvoll Fiskesamvirket fanget fisk fra Kinna. Sammen med de øvrige innsjøene i nabokommunene har vi et bredt utvalg når det gjelder innsjøtyper og fiskestørrelser. Dermed kan det trekkes gode, generelle konklusjoner for hele området.
Det er viktig å påpeke at det ikke er noen grunn til å oppfatte fisken som giftig rent generelt. Men at det muligens kan være hensiktsmessig å gi kostholdsråd. I så fall vil det i første rekke være rettet mot gravide, ammende og barn. Forhåpentligvis er verdiene så lave at fisken trygt kan spises av alle, og i ubegrensede mengder. Undersøkelsen gjøres kun for å være sikker på at rådene kan gis på et faglig solid grunnlag. Svarene forventes å være klare til neste år.
Undersøkelsen skjer i samarbeid mellom Hurdal JFF, Eidsvoll Fiskesamvirke, Nannestad JFF, Nittedal & Hakadal SJFF, Vannområdet Leira-Nitelva, Vannområdet Hurdalsvassdraget/Vorma, Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Norsk institutt for Vannforskning (NIVA). Jeger- og fiskerforeningene samler inn fisken, NIVA foretar analysene og de faglige vurderingene og de to vannområdene er ansvarlige for gjennomføringen. Fylkesmannen i Oslo og Akershus er med og støtter prosjektet både faglig og økonomisk.