Det er nå foretatt en grundig utsjekk av områder som potensielt kunne lekke ut miljøgifter til vassdragene. Gledelig nok var det i all hovedsak lite miljøgifter på avveie.
I Vannområdet Hurdalsvassdraget/Vorma er det gjort vurderinger av potensielle miljøgifter i en lang rekke områder. Blant annet har vi fått en del innspill fra referansegruppa. En oversikt vil sammenstilles senere. Det som sto igjen var å få en grundig kartlegging og målinger av Andelva, Hæra, Gjødingelva, områder som drenerer til Vorma og Stensbyelva. Det ble målt både i vann, i sediment og tatt jordprøver. Det ble også benyttet passive prøvetakere der det var hensiktsmessig.
Hovedkonklusjonen er at det kun er i sedimenter i Andelva at det ble påvist så høye verdier at miljøtilstanden etter vannforskriftens krav må settes ned til «Ikke god kjemisk tilstand». I vassdragene: Hæra, Gjødingelva, områder som drenerer til Vorma og Stensbyelva ble det ikke påvist så høye verdier at tilstanden skal settes ned, dvs. der det ble målt var det «God kjemisk tilstand», samlet sett. For øvrig ble det anbefalt rydding noen steder og videre oppfølging/overvåking andre steder, selv om grenseverdiene etter vannforskriften ikke var overskredet for vassdraget som helhet.
Det er konsulentfirmaet COWI som har gjennomført undersøkelsene for oss. Vannregionmyndigheten ga tilskudd til prøvetakingsplanene, mens vannområdet selv har bekostet selve undersøkelsene.
I tillegg til å bruke veileder M-608/2018 for krav etter vannforskriften til kjemisk tilstand, er det også benyttet veileder TA-2553/2009. Kartleggingen ses også i sammenheng med grunnforurensingsdatabasen.Rapportene kan leses enkeltvis her: Andelva, Hæra, Gjødingelva, områder som drenerer til Vorma og Stensbyelva.