Både økologisk og kjemisk miljøtilstand er nå fastsatt for alle vannforekomster i Vannområdet Hurdalsvassdraget/ Vorma.
Første ledd i arbeidet med vannforskriften var den såkalte karakteriseringen. Hovedelementene var å dele inn alle innsjøer, bekker og vassdrag i hensiktsmessige forvaltningsenheter, såkalte vannforekomster. Videre å kartlegge alle mulige påvirkninger for deretter å foreta en risikovurdering på om vannforskriftens miljømål synes å være tilstede i år 2021 uten tiltak, eller om tiltak ble antatt å være nødvendig for å nå miljømålet. Den fasen ble gjennomført i fjor. (Prosessnotatet finnes her.)
Neste steg har vært å gjennomføre problemkartlegging og klassifisering primært i de vannforekomstene som var i «risiko». På bakgrunn av gjennomført klassifisering, tidligere vannkjemiske og biologiske data, samt ytterligere problemkartlegging er alle vannforekomster nå vurdert mht. å fastsette en kjemisk og en økologisk miljøtilstand.
Der vi har foretatt en klassifisering etter vannforskriftens krav er påliteligheten satt til høy, og kilde oppgitt. Der det kun foreligger et fåtall eller ingen målte data, er påliteligheten satt til «lav» og tilstandsgrunnlaget som «lokal kunnskap». Prosessnotatet finnes her.
Prosessnotatet er å betrakte som et «underveisnotat» med status per utløpet av 2012. Det er vannområdeutvalgets innspill til Fylkesmannen i Oslo og Akershus, på data som kan legges inn i Vann-nett for å gjøres søkbart og lett tilgjengelig for allmennheten. Det er også en felles kunnskapsplattform for alle aktuelle sektormyndigheter med ansvar for den videre tiltaksoppfølgingen. Vi gjør oppmerksom på at det kontinuerlig jobbes videre med å styrke kunnskapsgrunnlaget for fastsettelsen av miljøtilstandene, og at det dermed vil kunne endres videre utover i prosessen.