Store tømmerstokker, med røttene på, stables pent og pyntelig ut mot elva.
Ny elvebredd i Gjødingelva skal sikres mot videre erosjon ved å benytte en naturbasert metode utviklet i Skottland, og testet blant annet på Island. Store trerøtter hindrer at vannstrømmen får tak i bekkebunnskanten, og slik fortsetter med å grave ut elvebredden. Bak vollen av riktig plasserte trerøtter fylles det opp med stedlig masse. Det plantes til med trær og busker på toppen. Når røttene etter noen tiår råtner, vil røttene fra de utplantede trærne danne en naturlig og stabil kantsone som hindrer videre erosjon, i prinsippet til evig tid og uten vedlikeholdsbehov. Det brukes røtter fra trær lokalt, og kun trær som vokser på stedet naturlig. Det gir bedre vannmiljø, og store fordeler for livet både i vannet og langs elvebredden, og i tillegg nesten uten utslipp av klimagasser underveis.
Tradisjonelle norske metoder med betong og stein har en god del uheldige effekter, mens bruk av naturbaserte metoder har en lang rekke fordeler. Slike metoder har imidlertid i liten grad vært benyttet i Norge. Før gravearbeidet startet opp, kom spesialister fra Skottland til Hurdal for å dele sine kunnskaper og erfaringer. Prosjektet er en del av et større prosjekt om uttesting av naturbaserte løsninger, der målet er å få flere ulike typer «verktøy» inn i forvaltningen i klimatilpasningsarbeidet.
Gjødingelva inngår som ett av flere prosjekter i N4S: Naturbaserte løsninger (NBS) for for stabilisering av skråninger/bekkekanter (Environmental friendly
measures (NBS) for slope/stream bank stability). Prosjekteier er Viken fylkeskommune, NIBIO gjennomfører den vitenskapelige testingen, og vannområdene Huvo, Øyeren og Leira-Nitelva deltar i prosjektgruppa. 10 kommuner er med som «stakeholdere». I styringsgruppa deltar NVE, statsforvalteren og Miljødirektoratet. Forskningsdelen finansieres av Nordiske Ministerråd, og lokalt finansieres det med SMIL-midler i tillegg til andre offentlige tilskuddsmidler samt egeninnsats fra grunneieren. I tillegg til Gjødingelva, inngår to andre bekker/elver i dette prosjektet, hhv. i vannområdene Øyeren og Leira-Nitelva.
Pga. reguleringen i Hurdalssjøen, måtte alt gravearbeidet gjennomføres før vannet stiger om våren. NIBIO vil følge prosjektet videre, og gjøre vurderinger på endringer i biologisk mangfold i bekken, i bekkekanten og vurdere stabilitet og endring i strømningsmønster.
Mer informasjon fra prosjektet:
Rapport fra NIBIO om «Naturbasert kantsikring i elver og bekker, med fokus på områder med sand og leire» (2024): Lenke.
Teknisk sluttrapport fra dette prosjektet i regi av Huvo og NIBIO: lenke.
Omtale hos NIBIO av N4S-prosjektet: lenke, kort om metoden/prosjektet (lenke) og info-folder om prosjektet: lenke.
Film fra Nordisk Ministerråd, #Nordicnaturebasedsolutions, som finansierer forskningsdelen av prosjektet; fra Gjødingelva lenke og om prosjekter i Norden for naturbaserte pilotprosjekter (lenke).
Besøk av statssekretæren i Klima- og miljødepartementet (lenke).
Bilder fra gjennomføringen lenke.