Vannforkomster som under karakteriseringsarbeidet ble vurdert til muligens å ha overbelastning når det gleder næringsstofftilførsler, undersøkes nå nøyere.
I den innledende karakteriseringsfasen ble alle vann og vassdrag vurdert. De som det ikke var grunn til å tro at har noen økologiske problemer, ble «friskmeldt». Det vil si at de ble satt i den økologiske tilstanden «god» eller «svært god» og at de ble vurdert til å holde miljømålene i 2021 uten behov for tiltak. De vassdragene som det kunne være problemer i, skulle følges opp videre med en nærmere problemkartlegging.
På møtet i referansegruppa, ble vannområdeutvalget oppfordret til å ha god underlagskunnskap der tiltak eventuelt må iverksettes. Det har styringsgruppa tatt konsekvensen av, og en omfattende kartlegging pågår nå når det gjelder næringsstoffbelastningen i vassdragene. I alt foretas det undersøkelser i 15 vannforekomster, fordelt på 24 prøvestasjoner. Det undersøkes både på bakterier, vannkjemi, begroingsalger, bunndyr og vannplanter (makrofytter).
Vannkjemi måles en gang i måneden fra juni til oktober. Vannplanter ble undersøkt i juli. Begroingsalger undersøkes i august, og bunndyr i oktober. Svarene vil foreligger i desember, og hele rapporten om økologisk klassifisering av vannområdet vil foreligge i mai 2013.
Bildet viser forskere fra Norsk institutt for vannforskning under feltarbeidet med å kartlegge vannplantene i Søndre Holsjøen.