Det er nå foretatt en helhetlig sammenstilling over all overvåking i vannområdet for perioden 2014-2021. Både tidligere relevant overvåking, pågående overvåking og behovet for framtidig overvåking er samlet i ett notat.
Helhetlig vannovervåkingen følger som krav nedfelt i vannforskriften. Overvåkingen skal være nedbørsfeltorientert og omfatte alle vannforekomster (VF) med behov for tiltak. Videre skal eventuell nasjonal basisovervåking i området inngå i oversikten. Behovet for videre problemkartlegging skal også skisseres.
Vannregionmyndigheten er ansvarlig for at et overvåkingsprogram blir utarbeidet innen fristen. Fylkesmennene har ansvaret for at det faglige innholdet er i samsvar med de krav som forskriften stiller. Vannområdeutvalget har i fellesskap utarbeidet et innspill til Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som er levert videre til Vannregionmyndigheten. Notat 1/2014 omfatter overvåkingsprogrammet som er levert inn, i tillegg til annen relevant tidligere og nåværende overvåking. Det gjøres oppmerksom på at dette ikke er å anse som vedtatt gjennomført, men overvåkingsprogrammet synliggjør det videre behovet.
Samlet er det skissert et behov for overvåkingen innenfor påvirkningene eutrofiering (12 VF), miljøgifter (3 VF), forsuring/kalking (14 VF), biologisk påvirkning (4 VF) med en årlig kostnadsramme på 826.000 per år. I tillegg er det behov for ytterligere problemkartlegging de neste årene for ca. 1,4 millioner kroner. Notatet kan lastes ned her.