Bestanden av røye i Øyangen har gått sterkt tilbake. Årsaken til tilbakegangen er høyst sannsynlig forårsaket av reforsuring og nedtapping.
Som del av problemkartleggingen i regi av Vannområdeutvalget, er det gjennomført en større undersøkelse i Øyangen. Det ble gjennomført omfattende prøvefiske, dykking på gyteplassene både høsten 2005 og våren 2016, det ble lagt ut sedimentfeller, målt oksygen, lagt ut passive prøvetakere og målt vannkjemi i håp om å finne årsaken.
Det ble dokumentert at røyebestanden har gått kraftig tilbake siden midten av 90-tallet. Ørretbestanden og abborbestanden synes imidlertid å være på tilsvarende nivå som tidligere. Resultatene indikerer at årsaken er abiotiske faktorer. Selv om våren 2016 ikke viste noen dramatisk dårlig vannkjemi, kan Øyangen fortsatt være utsatt for surstøt enkelte år. I tillegg var nedtappingen av sjøen forholdsvis stor tidligere, noe som kan ha påvirket gyteområdene negativt. En del røyegyting ble påvist. Sedimenteringen på gyteplassene var moderat. Det var bra fysiske forhold på gyteplassene. Som tiltak anbefales å påsè at innsjøen ikke tappes mer ned i vinterhalvåret enn den har vært de siste årene, og legge ut kalkholdig grus på røyas gyteområder.
Arbeidet ble koordinert av Vannområdet Hurdalsvassdraget/Vorma (Huvo), og er gjennomført i nært samarbeid med grunneieren (Mathiesen Eidsvoll Verk). Blant deltagerne i Huvo er det særlig Fylkesmannen i Oppland og Hurdal kommune som har bidratt. Finansielt er det støttet av fylkesmennene i Oppland samt Oslo og Akershus og av Akershus fylkeskommune samt Vannregionmyndigheten for Glomma. Det vitenskapelige arbeidet ble utført av Norsk institutt for naturforskning. Rapporten kan lastes ned her.