Denne sesongen tas ukentlige målinger for å få en god kartlegging av mengder, typer og fremveksten av cyanobakteriene.
Sedimentkartleggingen i fjor viste at det har vært høye verdier av cyanobakterier (tidligere kalt blågrønnalger) i enkelte år, særlig i år 2000 (lenke til rapporten her). De kan danne «frøbanker», og under gunstige forhold blomstre opp igjen forholdsvis raskt. Denne sesongen gjennomføres et prosjekt der utviklingen skal følges tett gjennom hele sesongen. Hensikten er å få en oversikt over hvilke arter som finnes, mengder, om det er problematiske mengder av giftproduserende arter eller ikke, og hvilke faktorer som gir oppblomstring.
Dersom det blir algeoppblomstring med problemarter i sommer, vil miljørettet helsevern/kommuneoverlege og Mattilsynet kunne gi konkret veiledning om det bør tas forholdsregler i forhold til bading, og bruken av Hersjøen som drikkevann til beitedyr.
Resultatene av prosjektet blir ferdige i april neste år, men Huvo vil ha fortløpende oversikt over utviklingen (se eksempel her). Det er Faun Naturforvaltning som gjennomfører prosjektet. Data fra månedlig vassdragsovervåking, som Norconsult utfører for oss, inngår i datainnsamlingen og både Ullensaker kommune, Miljørettet helsevern Øvre Romerike og kommuneoverlege deltar i prosjektet.
Ønskes mer informasjon, så kontakt sekretariatet.