I Gjødingelva testes nå ut en ny naturbasert metode for erosjonssikring mot vassdrag. På befaringen før påske var to ordførere, og tre personer fra departementet blant gjestene.
Den nye metoden innebærer at det graves inn store trær med røtter i elvebredden. Røttene stikker ut og hindrer at vannstrømmen får tak og graver seg innover – Vi må tilpasse oss et klima i endring. Det forventes blant annet mer erosjonsproblemer. Klimatilpasning er derfor viktig, og i det bildet er det viktig å legge til rette for naturbaserte løsninger. En tidligere «grå løsning» må i større grad bli en «grønn fremtid», sa statssekretær Ragnhild Sjoner Syrstad på befaringen 31. mars. Det er også en rød tråd i stortingsmeldingen om klimatilpasning som vi nå jobber med i Klima- og miljødepartementet (KLD). Vi må la naturen selv gjøre en del av denne jobben. Dette er også til det beste for naturen selv. Det er en vinn-vinn situasjon når klimaarbeidet og naturen jobber i samme retningen. Bruken av trærnes røtter, som forsøket i Gjødingelva tester ut, er et spennende pilotprosjekt i det nordiske visjonsprosjektet om naturbaserte løsninger. I tillegg er dette «hånd i hanske» med visjonen til Nordisk Ministerråd om å bli verdens mest bærekraftige region innen 2030. Vi må jobbe med naturbaserte løsninger, inspirert av naturen selv. – Da må vi tilbake til «røttene» så å si, smilte Sjoner Syrstad og så bort på den store haugen med røtter fra grantrær som lå klare til bruk på elvebredden.
– Og vi synes det er hyggelig at øverste politiske nivå tar seg tid til å delta på befaringen av dette prosjektet, kvitterte ordfører i Nannestad, og styreleder i Huvo, Hans Thue. Det er stort behov for å erosjonssikre i kommunene, særlig ift. økte nedbørsmengder og klimatilpasninger, og vi har sett at det følger problemer med de tradisjonelle metodene der betong og stein har vært brukt. Huvo har derfor vært med å løfte et ønske om å teste ut naturbaserte metoder for erosjonssikring i Norge, og er glade for at vi nå er med på denne nasjonale metodetestingen. Fra vannområdenes nivå kan vi løfte inn lokale forhold i metodetestingen, forteller styrelederen. Ordfører i Hurdal, og nestleder i Huvo, Paul Johan Moltzau, støtter Hans Thue, og legger til at prosjektet har fått stor lokal interesse, og passer godt inn i Hurdal kommunes ambisjoner om å være en bærekraftskommune.
Vannområdet Hurdalsvassdraget/Vorma (Huvo), Viken fylkeskommune og NIBIO hadde invitert til en befaring for å se hvordan det jobbes i praksis langs Gjødingelva. Med én gravemaskin nede i elva og én på land, plasseres et stort antall grantrær, med røttene på, langs en 80 meter lang og 3 meter høy skrent. Røttene skal armere elvebredden og hindre ytterligere erosjon. Stedlig masse fylles tilbake bak røttene, der det så plantes til med stedlige trær, slik at dette blir en varlig løsning uten vedlikeholdsbehov.
Se mer om selve prosjektet her (lenke).
Personene på bildet er fra venstre: Estrella Fernandez (Viken fylkeskommune), Anja Winger (Nibio), Dominika Krzeminska (Nibio), Ragnhild Sjoner Syrstad (statssekretær KLD), Hans Thue (ordfører i Nannestad og styreleder i Huvo), Paul Johan Moltzau (ordfører i Hurdal og nestleder i Huvo), Anna Planke (KLD), Tor Åge Bundli (grunneier), Kristoffer Grønvold (Grønvold Bygg AS) og Irene Lindblad (KLD).