Forekomsten av ulike arter og mengdeforholdet mellom dem er nær opp til naturtilstanden i Vorma, når dette måles for bunndyr og alger. En undersøkelse konkluderer derfor med at Vorma kan klassifiseres med miljøtilstanden god når det gjelder disse kvalitetselementene. Tilstanden for fisk er så langt ikke vurdert.
Gjennom prosjektet ”Samordnet vannkvalitetsovervåking i Glomma” er det gjennomført overvåking av Glomma inkl. Vorma og Øyeren på utvalgte hovedstasjoner gjennom flere år. Fylkesmannen i Oslo og Akershus har hovedansvaret for dette prosjektet i samarbeid med Fylkesmennene i Hedmark og Østfold. Fra 2007 er overvåkingen rettet mot biologiske kvalitetselementer som bunndyr og begroingsalger, mens det tidligere ble fokusert på tradisjonelle kjemiske parametre.
Fra og med 2010 er det beregnet økologisk tilstand på grunnlag eutrofieringsindekser for bunndyr og begroingsalger i Vorma. Undersøkelsene viser at tilstanden er god i de øvre delene av vassdraget, deriblant Vorma ved Svanfossen, mens vassdraget er mer forurenset i de nedre deler etter samløpet med Glomma (NIVA-rapp. 6142-2011). Tilsvarende undersøkelse er også gjennomført i 2011, med samme hovedresultater (NIVA-rapp 6315-2012).
En regner med at foreliggende overvåking i Glomma etter hvert vil inngå i den nasjonale basisovervåkingen i henhold til vannforskriften. Undersøkelser av fisk inngår så langt ikke i denne overvåkingen. Det foreligger noen tidligere undersøkelser på fisk i Vorma. Hvorvidt dette er tilstrekkelig for å fastsette endelig tilstand i forhold til miljømålet i vannforskriften eller ikke, vil bli vurdert etter hvert.